Korisničke obaveze


Ovaj dokument utvrđuje uvjete pod kojima vam Clipcon doo Sarajevo omogućava pristup i korištenje internetske stranice i aplikacije www.zacon.ba, Zacon. Molimo vas da pažljivo pročitate ove uslove prije korištenju platforme Zacon. Korištenjem Zacon na bilo koji način, slažete se da se pridržavate ovih uslova („Uslovi“). Svaka osoba koja koristi Zacon je “Posjetitelj”. Posjetioci koji naprave plaćanje bilo koje od Zacon usluga su “Kupci”. Posjetioci koji koriste Zacon promociju i prodaju usluga su „Prodavci“.

Odjeljak A: Uvjeti za posjetitelje primjenjivat će se između Zacon i svih posjetitelja (što uključuje i kupce i prodavače).

Odjeljak B: Uvjeti kupaca primjenjuju se na Zacon i Kupce.

Odjeljak C: Uvjeti za Prodavce primjenjuju se na Zacon i Prodavce – Pružaoce usluga

Odjeljak D: Uvjeti zaštite i povrata novca kupcima primjenjivat će se između Zacon, kupaca i prodavača i čine dio ugovora u odjeljcima B i C.

Odjeljak E: Opći uvjeti primjenjuju se i čine dio ugovora u odjeljcima A do C.

ODJELJAK A: UVJETI POSJETITELJA

A1. INFORMACIJE O ZACON

Zacon je platforma kojom upravlja kompanija Clipcon doo Sarajevo (“mi/mi/naši”), koja je registrirana u Bosni i Hercegovini pod ID brojem 4202305840005. Naše sjedište je u ul. Fra Anđela Zvizdovića 1, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina. Upravljamo i održavamo Zacon. Usluge koje pruža Zacon se pružaju i između posjetitelja, prodavaca i kupaca. Mi nismo agent, zajedničko ulaganje ili partner niti Prodavatelja (gdje nismo Prodavatelj) niti Kupca. Iako poduzimamo korake kako bismo osigurali tačnost informacija kojima se pristupa putem Zacon, ne možemo garantovati niti dajemo bilo kakve garancije u pogledu tačnosti, pravovremenosti ili potpunosti bilo kojih informacija, podataka ili materijala koji se na njima pojavljuju. Ne preuzimamo odgovornost za sadržaj trećih strana (uključujući, ali ne ograničavajući se na Prodavce) i samo vam pružamo pristup takvom sadržaju. Nemamo obavezu provjeravati sadržaj takvih informacija niti uređivati bilo koje takve informacije koje pružaju treće strane, osim gdje je to definisano Zakonom o Radu FBIH. Ne podržavamo, zastupamo niti garantujemo istinitost, tačnost ili pouzdanost bilo kojih pojedinosti trećih strana i potvrđujemo da će svako oslanjanje na takve informacije biti na vlastitu odgovornost. Na web stranice trećih strana također možemo dodati linkove-poveznice na Zacon. Takve web stranice trećih strana nisu naša odgovornost i ne preuzimamo nikakvu odgovornost za dostupnost, prikladnost, pouzdanost ili sadržaj web stranica trećih strana i ne podržavamo nužno stavove izražene na njima.

A2. REGISTRACIJA

Da biste koristili ili pružili usluge putem Zacon, morate se registrirati koristeći online obrazac za registraciju.

Registracijom morate biti ili ovlašteni predstavnik pravnog lica (npr. Kompanije ili društva s ograničenom odgovornošću), ili pojedinca koji je:

(a) ima najmanje 18 godina; i
(b) pravno sposobni za sklapanje ugovora u vašoj zemlji prebivališta,

i pristajete da provodimo postupke provjere i sigurnosti.

Ako ste preduzeće, morate nam reći da ste preduzeće prilikom registracije (ili ako niste preduzeće u trenutku registracije, morate ažurirati ove podatke kada to postanete). Zacon nije namijenjen maloljetnim osobama. Mi svjesno ne prikupljamo i ne tražimo nikakve informacije od bilo koga mlađeg od 18 godina, niti svjesno dopuštamo bilo kome mlađem od 18 godina da se registrira na Zacon. Osobama mlađim od 18 godina nije dopušteno da nam daju lične podatke. Ako otkrijemo da smo prikupili lične podatke od maloljetnih osoba bez pristanka roditelja ili zakonskog staratelja, izbrisat ćemo sve te osobne podatke što je prije moguće. Nemamo obavezu prihvatiti vašu prijavu za registraciju i možemo odbiti bilo kojeg posjetitelja ili ga spriječiti u registraciji, prema vlastitom nahođenju. Ovim garantujete da su informacije koje ste nam dostavili u svakom trenutku istinite, tačne i potpune. Nadalje garantujete da ćete nas odmah obavijestiti u slučaju bilo kakve promjene takvih podataka. Vaše podatke o registraciji na Zacon (“Podaci za prijavu”) čuvate-čuvaamo povjerljivim i sigurnim.

A3. UPOTREBA PLATFORME ZACON

Vi ste isključivo odgovorni za upotrebu Zacon, a vaša je isključiva odgovornost za provođenje bilo koje obaveze prema trećoj strani koja vam proizlazi iz korištenja Zacon. U slučaju da imate spor s bilo kojim drugim Posjetiteljem platforme Zacon, ovim nas oslobađate od svih potraživanja, zahtjeva i šteta (bilo stvarnih ili posljedičnih) bilo koje vrste i prirode, poznatih i nepoznatih, koji proizlaze iz ili u vezu sa takvim sporom. Ova web stranica i njen sadržaj dostupni su ”takvi kakvi jesu”, isključujući garancije bilo koje vrste, bilo izričita ili implicitna, u najvećoj mjeri dopuštenoj važećim zakonom. Ne preuzimamo nikakvu odgovornost za funkcije sadržane na web mjestu i ne garantujemo da će web stranica raditi bez prekida ili grešaka ili da će bilo koji nedostatak biti ispravljen. Ne garantujemo da je web stranica kompatibilna sa vašom računalnom opremom ili da web stranica ili njen server nema grešaka, virusa, crva ili ”trojanskih konja” i nećemo biti odgovorni za bilo kakvu štetu koju zbog toga možete pretrpjeti destruktivne karakteristike.

Slažete se i da ćete u svakom trenutku:

(a) ne koristite svoje podatke za prijavu s namjerom da se predstavite kao druga osoba;
(b) ne dopustiti bilo kojoj drugoj osobi da koristi vaše podatke za prijavu;
(c) ne prodajete, ne darujete ili ne prebacujete svoj račun ili podatke za prijavu drugoj osobi;
(d) nećete kreirati više od jednog računa na stranici Zacon osim ako se drugačije ne dogovorimo;
(e) nećete učiniti ništa što bi moglo narušiti, ometati ili oštetiti ili nanijeti štetu ili uznemirenje bilo kojem drugom Posjetitelju;
(f) da se ne upuštate u nezakonito ponašanje, niti da kršite bilo koja prava trećih strana;
(g) pridržavate se svih naših uputstava i politika koje se odnose na Zacon;
(h) nećete davati ili uzimati bilo koju uslugu direktnim dogovorom s kupcem ili prodavateljem osim putem opcije Zacon koristeći ponuđene opcije, alate i načine plaćanja;
(i) sarađivat ćete sa svim razumnim sigurnosnim ili drugim provjerama ili zahtjevima za informacijama koje s vremena na vrijeme šaljemo; i
(j) na vlastitu odgovornost koristiti informacije koje su vam dostupne na stranici Zacon;
(k) ne koristite Zacon za davanje i pružanje usluga koje su zabranjene zakonom;
(l) ne mijenjajte, ometate, presrećete ili hakirate Zacon ili zloupotrebljavajte Zacon uvođenjem virusa Trojanaca, crva, ransomware-a ili drugog zlonamjernog koda koji bi naštetio Zacon ili bilo kojem posjetiocu Zacon;
(m) ne kopirate, prilagođavate, mijenjate, uređujete, distribuirate, rastavljate, dekompilirate bilo koji dio Zacon; i

Zadržavamo pravo na bilo kakve promjene u Zacon uključujući bilo koje funkcije i sadržaj u njima ili da s vremena na vrijeme prekinemo određenu funkciju uvijek pod uvjetom da:

(a) pismeno vas obavještavamo koristeći Zacon; i
(b) takve promjene neće imati materijalno štetne posljedice po vas.

S vremena na vrijeme možemo pratiti vašu upotrebu Zacon. Ovim pristajete da nadgledamo vašu upotrebu Zacon-a.

A4. OBAVJEŠTENJA I ODUZIMANJA PRAVA

Bilo koja moja osoba može da nas kontaktira slanjem „Obavijesti o povredi prava“ ako bilo koji sadržaj dostupan preko Zacon krši njihova prava ili ne poštuje naše uslove. Obavijest o kršenju autorskih prava treba poslati poštom na adresu Fra Anđela Zvizdovića 1, 71 000 Sarajevo, BIH, ili e -poštom na adresu office@zacon.ba. Molimo vas da u Obavijesti o kršenju navedete sljedeće podatke:

(a) vaše ime i kontakt podatke;
(b) Izjavu u kojoj se dovoljno detaljno objašnjava zašto smatrate da sadržaj dostupan putem Zacon krši vaša prava ili ne poštuje naše uslove; i
(c) Link do problematičnog sadržaja ili neki drugi način identifikacije.

Poduzet ćemo radnje za koje smatramo da su primjerene ovisno o prirodi Obavijesti o povredi i nastojat ćemo vam odgovoriti u razumnom roku o radnji koju predlažemo i poduzimamo.

A5. PRIKAZI

Možete poslati svoje kritike o Zacon u odnosu na kupce, prodavce i/ili stavke navedene na stranici Zacon. Ne smijete davati komentare, na bilo kojoj stranici ili u bilo kojem dijelu Zacon, koje prema našem razumnom mišljenju:

(a) su, ili se mogu smatrati, maltretiranje, prijetnje, uznemiravanje, kleveta, uvreda, nezakonitost ili neprikladnost (ovo uključuje, ali se ne ograničava na psovanje);
(b) sadrže informacije koje su netačne, lažne ili obmanjujuće; ili
(c) povrijediti bilo koja prava bilo koje treće strane i garantujete da posjedujete sva prava intelektualne svojine i sva druga primjenjiva prava.

Potvrđujete da pisanje, davanje komentara ne garantuje da će se isti, ili bilo koji njihov dio, pojaviti na Zacon. Slažete se da možemo, prema vlastitom nahođenju, odlučiti prikazati, urediti ili ukloniti bilo koji komentar ili bilo koji njegov dio na Zacon, i ovime nam dajete neisključivu, trajnu, neopozivu, globalnu dozvola za to. Ako smatrate da je neki komentar koju je napravio drugi posjetitelj neprimjeren, kontaktirajte nas koristeći podatke za kontakt navedene Zacon. Koristit ćemo naše razumne napore da pregledamo relevantnu reviziju čim je to izvedivo i poduzet ćemo ono što smatra potrebnim, ako ga uopće bude.

ODJELJAK B: UVJETI KUPCA

B1. KUPOVINA USLUGA

Prije nego što kupite bilo koju uslugu koja je navedena na stranici Zacon, morate pročitati i složiti se s bilo kojim uvjetima koje je dao Zacon. Pruža vam se mogućnost da pregledate cijene i trajanje svake stavke u vašoj korpi za kupovinu kada odaberete da pregledate detalje o korpi klikom ili dodirom na ikonu korpe ili klikom na „idi na naplatu“. Ove stavke možete promijeniti ili potpuno otkazati kupovinu svake stavke u bilo kojem trenutku prije nego što kliknete na „Plaćanje“. Kada pregledate svoju korpu, vidjet ćete i naknadu za zaštitu korisnika. Za više informacija o zaštiti korisnika i kupaca pogledajte odjeljak D: Zaštita kupaca i uvjeti povrata novca.

Nakon što ste kliknuli ”Plaćanje” i nakon što je prodavatelj prihvatio vašu narudžbu, stavke u vašoj košarici dodaju se vašoj isporuci uz sve stavke koje ste prethodno naručili. Vaše podnošenje narudžbe predstavlja ponudu za sklapanje ugovora o kupovini usluge od Zacon, podložno svim uslovima dogovorenim između vas i Zacon.

B2. PLAĆANJE

Transakcije se mogu odvijati putem Monri -a ili virmanski, kao i nekog drugog načina plaćanja treće strane koji je s vremena na vrijeme dostupan preko Zacon. Uslovi usluge Monri dostupni su ovdje. Korištenjem Monri-a za obavljanje transakcija, slažete se da ste vezani uslovima usluge Monri, koje Monri može povremeno mijenjati. Korištenjem Monri-a, ovim pristajete i ovlašćujete Monri da dijeli sve informacije i upute za plaćanje koje date u mjeri u kojoj je to potrebno za dovršenje plaćanja putem Monri-a.

ODJELJAK C: UVJETI PRODAVCA

C1. PRODAJA USLUGA

Prije nego što možete prodati usluge edukacije i treninga putem platforme Zacon, morate stvoriti profil Poslodavca ili Edukatora. Postavit ćete na Zacon sve detalje o vašim uslugama, koji će uključivati, ali nije ograničeno na fotografiju i pisani opis svake stavke, uključujući njenu cijenu, trajanje i opis. Pregledat ćemo svaku uslugu i obratiti vam se u roku od sedam radnih dana, potvrđujući je. Ako nismo prihvatili vašu stavku, obavijestit ćemo vas zašto. Navedite u cijenu za svaku uslugu i PDV (ako postoji). Navest ćete i vaš PDV broj (ako postoji) u fakturi poslanoj svakom kupcu koji kupi vaše usluge posredstvom Zacon platforme. Možemo ograničiti broj usluga koje možete odjednom navesti za otvorene za apliciranje na Zacon. Navođenjem usluga garantujete sljedeće:

(a) imate puni naslov usluge;
(b) Podaci o usluzi su tačni, potpuni, pošteni i ne dovode u zabludu;
(c) Podaci o uslugama moraju biti u skladu sa svim relevantnim zakonima, pravilima, propisima i smjernicama vlade ili industrije;
(d) pridržavate se i nastavit ćete se pridržavati svih važećih zakona, pravila, propisa i vladinih ili industrijskih smjernica; i
(e) posjedujete i nastavit ćete posjedovati sve potrebne dozvole, licence i industrijske akreditacije za davanje usluga, te ćete čuvati i dostaviti nam kopije sve relevantne dokumentacije odmah na zahtjev.

Postavljanjem fotografija garantujete i obvezujete se da posjedujete prava intelektualnog vlasništva na fotografiji. Nećete nuditi na proZacon bilo koje stvari koja sadrži ili sadrži:

(a) krivotvoren sadržaj
(b) bilo koju uslugu i predmet koji je nezakonito dobijen ili proizveden;
(c) bilo šta što krši prava trećih strana, uključujući bilo koje pravo intelektualne svojine (uključujući, ali bez ograničenja, autorska prava, žigove;
(d) uvredljiv ili opscen materijal (ili bilo šta što bi se razumno moglo smatrati istim);
(e) lažan sadržaj;
(f) materijal samo za odrasle (uključujući pornografski materijal i golotinju);
(g) bilo koju uslugu za koju je potrebna dozvola, osim ako ste nam dostavili ovjerenu kopiju odgovarajuće važeće licence;

Sve informacije o usluzi koje ste učitali na Zacon bit će u formatu koji mi zahtijevamo i strogo će se odnositi isključivo na stavke koje želite oglašavati. Zadržavamo pravo uređivanja i/ili uklanjanja bilo koje informacije o usluzi u bilo koje vrijeme i iz bilo kojeg razloga, uključujući i ono gdje opravdano vjerujemo da su informacije o usluzi netačne ili nepotpune.

Sve fotografije koje smo uklonili ne mogu se pohraniti, osim ako to ne zahtijevamo od nas u skladu s našim zakonskim obvezama. Slažete se da se nećete oslanjati na Zacon da čuva vaše fotografije.

C2. VAŠE OSTALE OBAVEZE KAO PRODAVCA

Pridržavat ćete se svih naših politika i smjernica objavljenih na platformi Zacon. Ne smijete provoditi nikakav direktni marketing koristeći lične podatke koji su došli u vaše posjedstvo upotrebom i aktivnostima na Zacon, niti ćete takve lične podatke otkriti bilo kojoj trećoj strani bez našeg izričitog pisanog pristanka. Nadalje, bilo kakvu drugu komunikaciju sa bilo kojim Kupcem nećete uključivati u bilo koju vezu na bilo koji URL koji se nalazi izvan Zacon. Ovime nas obeštećujete u cijelosti i na zahtjev za sve troškove (uključujući razumne pravne troškove), potraživanja, štete, gubitke i izdatke nastale kao posljedica bilo kakvog kršenja ovih Uslova od vas, ili bilo kojeg potraživanja ili tužbe u vezi sa uslugama, isporukom, naplatom, kršenjem prava intelektualne svojine ili bilo koje pravo treće strane.

C5. NAPLATE I PLAĆANJE

Cijena za svaku uslugu i paket usluga koji se nude na stranici Zacon je kreirana samostalno i u skladu sa tržišnim cijenama. Sva plaćanja od strane Kupca izvršena putem opcije Zacon bit će izvršena putem Monri-a ili nekog drugog procesora plaćanja o kojem vas možemo povremeno pismeno obavijestiti (u daljem tekstu: ”Obrađivač plaćanja”). Sljedeće (”Faktura”) bit će vam dostupno putem salda prodavača usluge: (i) nakon obavljene transakcije:

(a) novčana sredstva primljena od kupaca u vezi s kupovinom vaših stavki (“prodajna cijena”);
(b) umanjene za sve naknade koje naplaćuje Procesor plaćanja.

Prodavac ne nudi opciju povrata novca na platformi Zacon za isporučene kupljene usluge ili pakete pretplate. Ukoliko usluga nije isporučena, kupac može da zatraži povrat novca u skladu s prodavačevom politikom povrata ili bilo kojim potrošačkim pravom, kupcu ćemo vratiti prodajnu cijenu i:

(a) ako vam kupljenu uslugu nismo stavili na raspolaganje u roku od 24 sata od kupovine iste;
(b) ako ste greškom dva i više puta kupili istu uslugu u istom danu;

Platit ćete sve ostale naknade i takse o kojima ste obaviješteni tokom procesa kupovine paketa usluga i registracije na platformi, te naknade za sve dodatne usluge koje ćemo vam pružati („naknade“). Naknade dospijevaju i plaćaju se u skladu sa uslovima plaćanja o kojima ste obaviještenim prilikom registracije. Naknade ne uključuju PDV i drugi porez na promet koji se, gdje je primjenjivo, dodatno plaća. U bilo kojem trenutku možemo promijeniti iznos Naknade ako vas obavijestimo pismeno, putem e-maila ili putem vaše upotrebe Zacon. Vaša stalna upotreba Zacon nakon obavještenja o takvoj promjeni smatrat će se vašim prihvaćanjem nove cijene i/ili poreza. Ako se ne slažete s promjenama cijena i/ili poreza, možete raskinuti ugovor s nama pismenim putem ili putem e-maila. Zadržavamo pravo obustave vašeg računa sve dok se ne plate bilo koje naknade u roku od 30 dana od datuma dospijeća.

E1. ZAŠTITA PODATAKA

Za potrebe ovih uvjeta, ”zakoni o zaštiti podataka” znače sve važeće zakone i propise o zaštiti podataka i privatnosti u izvršavanju obaveza strana utvrđenih ovim uslovima, uključujući, ali ne ograničavajući se na Opštu uredbu EU o zaštiti podataka 2016/679 , Zakon o zaštiti podataka BIH i svi drugi nasljedni zakoni i propisi.

Obrađujemo osobne podatke (jer je takav pojam definiran u zakonima o zaštiti podataka) koje prikupljamo kao kontrolor podataka (jer je takav pojam definiran u zakonima o zaštiti podataka) tijekom pružanja usluga Zacon. Tamo gdje se mi nalazimo kao kontrolor podataka, takva se obrada vrši u skladu s našom Obaviješću o privatnosti. Obrađujemo takve kategorije osobnih podataka koje su opisane u gore navedenoj Obavijesti o privatnosti i odredbama Obavijesti o privatnosti sastavni su dio ovih Uslova, a vi ste pristali na njihovo pridržavanje. Tamo gdje djelujete kao prodavac, obrađivat ćete lične podatke kao kontrolor podataka. Takvu obradu morate izvršiti u skladu s Obaviješću o privatnosti prodavatelja.

E2. OBUSTAVA I PRESTANAK

S obzirom na to da li se pridržavate ovih Uslova, mi ćemo se razumno potruditi da vam u svakom trenutku pružimo Zacon usluge. Imat ćemo pravo prema vlastitom nahođenju i nakon što vas obavijestimo, obustaviti Zacon usluge, bilo u cijelosti ili djelomično iz bilo kojeg razloga, uključujući, ali ne ograničavajući se na tehničke popravke, planirano održavanje ili nadogradnju, i nećemo biti odgovorni prema vama za takvu obustavu o nedostupnosti Zacon (u potpunosti ili djelomično).

Možemo obustaviti ili ukinuti vaš pristup Zacon (u cijelosti ili djelomično) u slučaju da:

(a) vjerujemo da vi ili neko ko koristi vaše podatke za prijavu nije ispoštovao jedan ili više ovih Uslova; (b) vjerujemo da je došlo do lažne upotrebe, zloupotrebe ili zloupotrebe funkcija i funkcionalnosti programa Zacon (u cijelosti ili djelomično); ili (c) vjerujemo da ste nam dali bilo kakve lažne, netočne ili obmanjujuće podatke.

U slučaju da ograničimo, obustavimo ili ukinemo vaš pristup Zacon-u, obično ćemo vam dostaviti izjavu o razlozima za to prije nego što odluka stupi na snagu. Ovo će iznijeti posebne činjenice ili okolnosti koje dovode do naše odluke, te relevantne osnove za tu odluku. Od nas se ne traži da navedemo razloge u kojima možemo dokazati da ste više puta prekršili naše uvjete ili ako podliježemo regulatornim obavezama koje zahtijevaju da ne otkrivamo informacije. U vezi s prekidom vašeg pristupa Zacon-u, dostavit ćemo vam najmanje 7 dana unaprijed. Imat ćete priliku razjasniti činjenice i okolnosti odluke putem našeg postupka žalbe.

Ako želite prekinuti upotrebu Zacon-a, molimo odaberite ”otkaži moj račun” u postavkama računa. Imajte na umu da ako otkažete svoj račun, nećemo zadržati nikakve podatke koje ste postavili na web stranicu (npr. Unose stavki, fotografije).

E3. NAŠA ODGOVORNOST

Ako se ne pridržavamo ovih Uslova, imat ćemo pravo dobiti razumnu priliku za ispravljanje grešaka i za ponovno izvršavanje obaveza. Ako se naš neuspjeh u ispunjavanju naših obveza ne otkloni nakon takve razumne prilike, tada će, u skladu s ostatkom ove klauzule 15, naša ukupna odgovornost za sve gubitke, štete, troškove, potraživanja i rashode nastala biti sveukupno ograničena na 50,00 BAM. Oslanjamo se na pružatelje usluga trećih strana (kao što su mrežni pružatelji usluga, podatkovni centri i davatelji telekomunikacijskih usluga) kako bismo vam učinili Zacon dostupnim. Iako poduzimamo sve razumne korake koji su nam na raspolaganju kako bismo vam pružili dobar nivo usluge, prihvatate i slažete se da ne garantujemo da će Zacon biti bez grešaka u svakom trenutku. Stoga nećemo biti odgovorni ni na koji način za bilo kakve gubitke koje biste mogli pretrpjeti kao posljedica kašnjenja ili kvara na Zacon-u kao rezultat naših pružatelja usluga. Podložno iznimkama navedenim u posljednjem paragrafu ove tačke 15, ispod, nećemo biti odgovorni za gubitke koji su posljedica nepridržavanja ovih Uslova koji spadaju u sljedeće kategorije:

(a) posljedični, neizravni ili posebni gubici;
(b) gubitak dobiti, prihoda ili prihoda;
(a) gubitak štednje ili predviđena ušteda, kamata ili proizvodnja;
(b) gubitak poslovanja ili poslovne koristi;
(c) gubitak ugovora;
(d) gubitak mogućnosti ili očekivanja;
(e) gubitak dobre volje i/ili ugleda;
(f) gubitak vremena i/ili mogućnosti za marketing i/ili odnose s javnošću;
(g) gubitak podataka; ili
(h) gubitak upravljanja ili radnog vremena

ili bilo koje druge gubitke koji nastanu i nastanu li zbog delikta (uključujući nemar), kršenja ugovora ili na neki drugi način, čak i ako je to predvidljivo.

Ništa u ovim Uslovima neće na bilo koji način ograničiti našu odgovornost:

(a) za smrt ili tjelesne ozljede uzrokovane našim nemarom;
(b) za osobu koja djeluje u svojstvu potrošača, Zakona o zaštiti potrošača BIH;
(c) za prevaru ili lažno predstavljanje sa naše strane; ili
(d) za bilo koje pitanje za koje bi bilo nezakonito isključiti ili pokušati isključiti našu odgovornost.

E4. PRAVA INTELEKTUALNE SVOJINE

Mi i/ili naši davatelji licenci posjedujemo sva prava intelektualne svojine na Zacon. Ovim vam dajemo neisključivu, neprenosivu ograničenu licencu za korištenje prava intelektualne svojine samo u svrhu korištenja Zacon-a u skladu s ovim Uslovima.

Izričito vam je zabranjeno:

(a) reproduciranje, kopiranje, plafiranje, uređivanje, prijenos, postavljanje ili uključivanje u bilo koji drugi materijal, bilo koji od Zacon-a, uključujući, bez ograničenja, sve informacije, članke, fotografije, slike ili podneske koji su vam dostupni putem Zacon-a; i (b) uklanjanje, mijenjanje, mijenjanje ili korištenje bilo kojih registriranih ili neregistriranih oznaka/logotipa/dizajna u vlasništvu nas i/ili naših davatelja licence, te poduzimanje bilo čega za što se može smatrati da koristi nepravedno prednost našoj reputaciji i dobroj volji ili bi se moglo smatrati kršenjem prava bilo kojeg od prava na pravima intelektualne svojine u vlasništvu i/ili licenciranih nama.

Ovim nam dajete neekskluzivnu, svjetsku licencu sa licencom za licenciranje koja ne uključuje autorske naknade, za korištenje bilo kojeg sadržaja (uključujući, ali ne ograničavajući se na Informacije o stavkama, slike i video zapise) koji otprsu dostupni na Zacon ili nam ih na neki drugi način pružite. Takva upotreba uključuje, ali se ne ograničava na reprodukciju, kopiranje, uređivanje, prijenos, postavljanje ili uključivanje u bilo koji drugi materijal. Garantujete da ste vlasnik ili davalac svih sadržaja koje postavite na Zacon ili nam ih na neki drugi način pružite, te da vršenje naših ili naših podlicenciranih prava dodijeljenih prema ovoj klauzuli 16 neće povrijediti prava bilo koje osobe. Odštetiti ćete nas od svih obaveza, troškova, izdataka, šteta i gubitaka (uključujući sve direktne, indirektne ili posljedične gubitke, gubitak dobiti, gubitak ugleda i sve kamate, kazne i pravne troškove (obračunati na osnovu pune naknade) i sve drugi profesionalni troškovi i izdaci) koje smo pretrpjeli ili smo nastali zbog ili u vezi s bilo kojim kršenjem garancija sadržanih u ovoj klauzuli 21.

E5. OBAVIJESTI

Sve obavijesti će biti dostavljene putem Zacon-a koristeći kontakt podatke navedene u Zacon-u. Obavijestit ćemo vas tako što ćemo objaviti detalje na stranici Zacon, koristeći e-mail ili poštansku adresu koju ste naveli pri registraciji, ili drugi e-mail ili poštansku adresu koju nam s vremena na vrijeme pismeno javite. Obavijest će se smatrati primljenom i uredno dostavljenom odmah nakon objavljivanja na stranici Zacon, 24 sata nakon slanja e-pošte ili tri dana nakon datuma slanja bilo kojeg pisma. Prilikom dokazivanja uručenja bilo koje obavijesti, bit će dovoljno dokazati, u slučaju pisma, da je takvo pismo pravilno adresirano, ovjereno pečatom i postavljeno u post, a, u slučaju e-pošte, da je takva e-poruka pošta je poslana na navedenu e-mail adresu primaoca.

E6. ODVOJENOST

Ako bilo koji nadležni organ utvrdi da je bilo koji od ovih Uvjeta nevažeći, nezakonit ili neizvršljiv u bilo kojoj mjeri, takav će se uvjet ili odredba u toj mjeri odvojiti od preostalih uvjeta i odredbi koji će i dalje biti na snazi u najvećoj mjeri dozvoljenoj zakonom.

E7. CELOKUPNI UGOVOR

Ovi Uslovi i bilo koji dokument na koji se izričito pozivaju predstavljaju cjelovite uslove između vas i nas i zamjenjuju sve prethodne dogovore, razumijevanje ili uslove između vas i nas koji se odnose na predmet ovih Uslova. Svaka strana priznaje da se, stupajući u ove Uslove (i dokumente na koje se oni odnose), nijedna od njih nije oslonila na bilo kakvu izjavu, zastupanje, uvjerenje ili jamstvo (”Zastupanje”) bilo koje osobe (bilo da je stranka ovih Uslova ili ne) osim kako je izričito navedeno u ovim Uslovima. Svaka strana slaže se da će jedina prava i pravni lijekovi koji proizlaze iz ili u vezi s Zastupanjem biti za kršenje ugovora kako je predviđeno ovim odredbama i uslovima.

E8. VARIJACIJA OVIH USLOVA

Ove Uvjete možemo izmijeniti u bilo kojem trenutku tako što ćemo vas obavijestiti u pisanoj formi, putem e -pošte ili putem poruke prikazane na stranici Zacon. Obavijestit ćemo najmanje 7 dana prije nego što promjene ovih Uslova stupe na snagu. Vaša dalja upotreba Zacon-a (bilo u cijelosti ili djelomično) nakon isteka roka za obavještenja, smatrat će se vašim prihvaćanjem takve izmjene u odnosu na ažurirane ili revidirane Uslove. Ako se ne slažete s promjenama ovih Uslova, možete raskinuti ugovor s nama pismenim putem ili putem e -pošte ili zatvaranjem naloga na Zacon.ba

E9. VISA SILA

Nećemo kršiti ove Uslove niti ćemo biti odgovorni za kašnjenje u izvršavanju ili neizvršenje bilo koje od svojih obaveza prema ovim Uslovima ako je takvo kašnjenje ili neuspjeh rezultat događaja, okolnosti ili uzroka izvan njegove razumne kontrole, uključujući, ali ne ograničavajući se na bilo šta od sljedećeg:

(a) Božja djela, poplava, potres, oluja ili druga prirodna katastrofa;
(b) epidemija ili pandemija;
(c) rat, prijetnja ili priprema za rat, oružani sukob, uvođenje sankcija, embargo, prekid diplomatskih odnosa ili slične radnje;
(d) teroristički napad, građanski rat, građanski metež ili neredi;
(e) nuklearnu, hemijsku ili biološku kontaminaciju ili zvučni udar;
(f) bilo koji zakon ili vladin nalog, pravilo, propis ili smjernica, ili bilo koju radnju koju je poduzela vlada ili javni organ, uključujući, ali ne ograničavajući se na uvođenje embarga, ograničenje izvoza ili uvoza, kvotu ili drugo ograničenje ili zabranu, ili ako ne dodijeliti neophodnu dozvolu ili pristanak;
(g) požar, eksplozija (osim u svakom slučaju uzrokovana kršenjem ugovora ili pomoći strane koja se želi osloniti na ovu klauzulu ili kompanije iz iste grupe kao takva strana) ili nepovoljnim vremenskim uslovima;
(h) prekid ili kvar komunalnih usluga, uključujući, ali bez ograničenja, električnu energiju, plin ili vodu;
(i) svaki radni spor, uključujući ali ne ograničavajući se na štrajkove, industrijske radnje ili isključenja;
(j) neispunjavanje od strane dobavljača ili; i
(k) urušavanje građevinskih konstrukcija, kvar fabričkih mašina, mašina, računara ili vozila.

E10. RAZNO

Ako u bilo kojem trenutku ne uspijemo insistirati na strogom izvršavanju vaših obaveza prema ovim Uvjetima ili ako ne iskoristimo bilo koje pravo ili pravni lijek na koji imamo pravo prema ovim Uslovima, to neće predstavljati odricanje od takvih prava ili pravni lijekovi i neće vas osloboditi poštivanja takvih obaveza. Naše odricanje od bilo kakvog propusta neće predstavljati odricanje od bilo kojeg kasnijeg propusta. Nijedno naše odricanje od bilo kojeg od ovih Uslova neće biti na snazi ako nije izričito navedeno da je odricanje i ako vam to ne dostavimo u pisanom obliku. Zadržavamo pravo korištenja dobavljača ili podizvođača trećih strana u bilo koje vrijeme i na bilo koji način u pogledu izvršavanja naših obaveza prema ovim Uslovima.

E11. ZAKON I NADLEŽNOST

Ovi Uvjeti i svi sporovi ili zahtjevi koji proizlaze iz ili u vezi s njima ili njihovom predmetom ili formacijom (uključujući vanugovorne sporove ili zahtjeve) bit će uređeni pravom Bosne i Hercegovine. Svi sporovi ili zahtjevi koji proizlaze iz ili su u vezi s takvim ugovorima ili su nastali (uključujući vanugovorne sporove ili zahtjeve) podliježu neisključivoj nadležnosti sudova Bosne i Hercegovine.

Prekogranični informacioni sistem poslova i usluga u sektoru kreativnih industrija uspostavljen je uz finansijsku podršku Evropske unije.